Göteborgskolloristerna 9 November

Datum/Tid
Date(s) - 09/11/2023
11:00 - 13:30

Plats
Göteborgs Konstmuseum

Kategorier


 

Den underbara färgen.
Göteborgskolorismen i nytt ljus.
Med Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus presenteras koloristerna på Göteborgs konstmuseum i en omfattande utställning med nya perspektiv.

Starka färger, yviga penseldrag, personliga motiv och känslofyllda visioner karaktäriserar Göteborgskoloristernas måleri. Med Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus presenteras koloristerna på Göteborgs konstmuseum i en omfattande utställning med nya perspektiv. Publiken får möjlighet att möta flera namn ur konstnärskretsarna och upptäcka mer av konstens sammanhang i staden och i tiden.

Under 1930-talet blomstrade göteborgskolorismen i en kraftfull färgexpressionism som saknar motsvarighet i landet. Det är en visuellt slagkraftig men också taktil konst som väcker betraktarens sinnen. Motiven valdes från den närmsta omgivningen: porträtt och självporträtt, modellstudier, landskap, stadsbilder och stilleben. Färgerna användes i sin fulla bredd och styrka och skapade tillsammans med penseldragens rytm och oljefärgens tjocklek ett nyskapande uttryck.

Framgångssaga och tragisk historia

Berättelsen om göteborgskolorismen är en framgångssaga om hur några elever på Valand, de flesta från enkla förhållanden, lyckades skapa en livskraftig konstriktning med nationell räckvidd. Men det är också en tragisk historia då flera av dem drabbades av psykisk sjukdom och dog i förtid. Måleriet finns kvar och fängslar nya generationer av betraktare samtidigt som myterna om dessa konstnärer hållits vid liv. En del av dessa myter utmanas i utställningskatalogen.

Göteborgskoloristerna utgick från den synliga världen, direkta synintryck eller minnesbilder. De släppte aldrig kontakten med denna verklighet. Tvärtom stimulerades de i mötet med den och sökte sig gärna till inspirerande miljöer och landskap som Bohuslän, Hanhals, Bornholm eller Franska Rivieran. I deras måleri möter man också levande skildringar av staden Göteborg, som Göranssons utsikter från lägenheten i Landala, Ivarsons vyer från sina olika ateljéer vid Järntorget och Packhusplatsen, Sandbergs skildringar av kaféer och folkliv kring Drottningtorget och Lilla Bommen, men också bilder av hamnen som stimulerade konstnärernas fantasi med sin doft av öppet hav och främmande länder.

Utvidgad krets av konstnärer
I utställningen Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus samsas de mest kända namnen med en rad andra tidigare förbisedda men inspirerande konstnärskap, inte minst de kvinnliga pionjärerna.

Kl 11.15
OBS Samling och betalning av entréavgift kl 11.00

Göteborgs Konstmuseum
Högst upp på Avenyn i centrala Göteborg hittar du Göteborgs konstmuseum med adress Götaplatsen. I närheten finns busshållplats Götaplatsen, spårvagnshållplats Valand och Berzeliigatan
Guidad tur med personal från Göteborgs konstmuseum

Pris 50 kr för guidad visning
ENTRÉBILJETT: 65 kr OBS!! Betalas på plats
Museikortet gäller – OBS ta med museikortet
Göteborgs konstmuseums kassor är kontantfria. Det går bra att betala med kort eller Swish.

Anmälan

klicka på denna länk