Emigranternas hus

Tänk så tiderna förändras.

För drygt 100 år sedan var Sverige ett land där 15-20% av befolkningen i produktiv ålder valde att lämna landet för att hitta försörjning i Amerika.

Trettio medlemmar var med på föreläsning/rundvandring i Emigranternas hus som ligger i gamla Tullhuset byggt 1866.

Vi fick en engagerad och intressant föreläsning av Guiden Roger Bodin och hans kollega Micael Litzell.

Roger Bodin

Roger berättade på ett humoristiskt men samtidigt med respekt om bakgrund och alla vedermödor som de som valde att flytta fick vara med om.

Han beskrev hur viktig emigrationen varit för Göteborg, samt livet runt Tullhuset framförallt Sillgatans , i denna stora folkomflyttning men även om det som senare skedde när man kom fram till Amerika.

Micael berättade om båtfärden med Wilsonrederiets båtar från Göteborg till Hull och vi fick gå in i en modell av skeppen som tog alla passagerare till England på den första etappen av resan.

Vi fick även en del nutidshistoria där vi kunde fundera på den situation som många som idag väljer att flytta från sina hemländer till Sverige idag måste ha gått igenom. Det kan inte vara ett enkelt beslut att flytta från familj o vänner o bege sig till ett land man inte vet mycket om eller den kultur som finns där.

Men det vi fick oss berättat om situationen för ”våra” emigranter så finns det oerhört många likheter med det som idag händer när ”våra” immigranter kommer hit. Människans agerande är väldigt likartat oavsett varifrån man ursprungligen kommer ifrån.

Till de som missade detta besök:

Gå dit! Väl värt ett besök

http://emigranternashus.se/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.