Fantastisk uppfinning lanseras av seniorerna i Skatås!
De ständigt aktiva seniorerna i Skatås har i all hemlighet utvecklat en helt ny typ av vandringskänga. Den så kallade ”Tossan”. Vi fick en pratstund med projektledaren, Jan Dermark.
”Kan du beskriva vad det här egentligen är för något? Det ser ut ungefär som de där plastpåsarna man får på vårdcentralen när det är slaskigt ute.”
”Det här är något helt annorlunda,” replikerar projektledare Dermark. ” De här vandringskängorna är utvecklade i ett helt nytt kompositmaterial. Vi har testat det nu i snart ett helt år och nu är vi färdiga att lansera tossorna på världsmarknaden under vår noga genomtänkta slogan Tossan – det ända du behöver på fjällvandringen!”.
Vi pratar vidare med några av de kvinnliga testpiloterna som vill vara anonyma.
”Är det verkligen så att Tossan är det ända man behöver ha på sig när man är ute och vandrar?”
”Ja, verkligen! Nu under september när det varit så varmt har vi vandrat här i Skatås med enbart tossorna. Det har gått utmärkt och dessutom kan vi konstatera att tossorna verkar dra till sig allas blickar. Och då menar vi alla. Till och med älgarna stannar upp och tittar på oss när vi kommer gåendes endast iförda tossor.”
Vi pratar vidare med projektets controller, Jan Tingstrand, för att få reda på hur ekonomin ser ut i detta nyskapande arbete.
”Vi räknar med att lansera tossorna på den kinesiska marknaden först och där finns det ju som bekant massor av fötter. Alla behöver våra tossor!”
”Men var kommer produktionen att ske?” undrar vi.
”Vi har hittat en övergiven banklokal nära Skanstorget och där kommer vi att starta produktionen. Allt sker med hjälpt av robotar. Vår tekniske chef, Lennart Abrahamsson, har konverterat en gammal bankfacksrobot så den kan spotta ut tossor på löpande band.”
Vi frågar den tekniske chefen om det kommer att ske några fler innovationer från Skatås-gruppen.
”Vi kommer att vidareutveckla Tossan till Tossan 2.0 som innebär att den utrustas med GPS. Den programmeras sedan så att tossorna själva så att säga bestämmer vilka stigar vandraren tar. Jan Dermark, som känner till alla stigar i Skatås, har lagt ned ett stort arbete på att föra över den kunskapen till tossorna.”
Jan Dermark berättar sedan att han redan nu har börjat testa Tossan 2.0. Seniorerna går nu ut helt utan hans medverkan. Tossorna tar dom runt Skatås under ungefär en timmas tid. Själv kan projektledare Dermark sitta kvar i värmen i stugan i Skatås och njuta av en kopp kaffe.
”Men fungerar det verkligen,” undrar vi.
”Naturligtvis får man räkna med att det alltid så här i början finns en del saker som behöver korrigeras. Alltså barnsjukomar. Tossorna hittar inte alltid tillbaka hit till stugan. Men det är försumbart. Ca 10 % kommer aldrig tillbaka. Det är vad vi kallar naturlig avgång.”
Skulle du vilja vara med i Skatår och testa ”Tossan”? Varje onsdag klockan 10.00 går ett gäng ut. Häng på!