Kossor, kalvar, kastrater och konst

Ett drygt 30-tal förväntansfulla seniorer klev på bussen vid den kaotiska Korsvägen för att påbörja resan mot Halmstad och Wapnö Gård och Slott. Morgonen var gnistrande kall med ett par minusgrader, bilarna hade frostnypna rutor men solen sken från en klarblå himmel och värmde snabbt upp luften. E6/E20 var naturligtvis igenkorkad pga en trafikolycka men vår chaufför smet förbi genom att köra via Mölndalsvägen och ut på motorvägen bortom olyckan.

Väl framme på Wapnö väntade oss kaffe, smörgåsar och småkakor i slottets Kristallsalong. Allt, så när som på kaffet, kom från gårdens egen produktion. Den grekiska gudinnan Athena (vishetens och hantverkets gudinna) skulle vara vår guide. Denna käcka tjej visade sig vara både kunnig och vältalig och berättade initierat om gårdens kretsloppstänkande och verksamhet. De 1 400 mjölkkorna av rasen Holstein (Wapnö ägs av familjen Stael von Holstein men de är inte släkt med varandra) är stora bjässar som väger ca 700 kilo och ger runt 30 liter mjölk per dag. Två gånger om dagen går korna självmant in i en mjölkningsrobot för att tömma sina stinna juver. Roboten snurrar långsamt runt med 50 kossor som mjölkas samtidigt. Mjölken rinner sedan i ett slutet system ca 30 meter till mejeriet där den blir till allehanda produkter inklusive ostar.

Men ingen mjölk utan kalv. De unga kofröknar som fått en dos av veterinären (ställföreträdande tjur) får komma till BB två veckor innan beräknad nedkomst. Här väntar ett behagligt liv i tjock halm. När den lilla kalven kommit ut får denne direkt plats på kalvdagis. Inga väntetider här inte. Där får kalven leka med sina kompisar och försiktigt pröva på att titta ut på stora världen. Små givmilda människobarn skänker sina nappar till kalvarna så även där är det ett slags återbruk.

De kalvar som har turen, eller möjligen oturen, att bli födda till tjurkalvar, blir snabbt kastrerade och får växa upp med ljus röst och beta gott gräs för att så småningom få flytta in i Gårdsbutiken i form av entrecote, pastrami, högrev eller korv. Dessa produkter inhandlades gladeligen av seniorerna jämte gårdens bröd, mjöl och andra godsaker.

Efter Wapnö väntade en kort transfer till Möllegård där Riccardo dukat upp en italienska buffé. Ett glas Valpolicella satt bra till liksom den hemgjorda italienska glassen som kom in som dessert. Stinna om magarna vandrade vi den korta biten till Mjellby Konstmuseum där vår guide berättade om Birgit Ståhl-Nybergs konst. Mjellby är ju annars känt för sin samling av Halmstads-gruppens verk men visar också ibland upp samlingar av mer okända konstnärer. Här var det stora verk med politiskt inslag från 60-talet till 80-talet då Birgit Ståhl-Nyberg avled allt för ung.

Välfyllda med intryck, mat och kultur satte vi oss så på bussen för att ta oss tillbaka till Göteborg.

[huge_it_gallery id=”32″]


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.