Piemonte 2017

En härlig tur till Italien

Dag 1
37 extremt morgonpigga seniorer anlände från olika håll i västsverige för att åka med cluben till Piemonte i Rolfs bussresors regi.
Redan kl 12 på natten mellan 18 o 19 kom ett sms från vår guide Helena Målberg med info om var vi skulle ses vid 5 tiden på morgonen.
Transporten till Milano gick utan missöden o vi kom fram i utsatt tid, då började det kärva en aning. En resväska hade försvunnit på vägen så den fick reklameras.
Sedan visade det sig att bussen kört till fel flygplats så vi fick vänta en dryg timma innan vår trevliga chaufför Andrea kom till rätt plats.
Väl i bussen gick resan till Bra smidigt och vi var framme på hotellet i god tid för att inta middag på kvällen. För de flesta minst 19 timmar efter man stigit upp på morgonen.

Dag 2
Efter frukost så körde bussen iväg till den otroligt charmiga lilla bergsbyn La Morra där vi strosade runt lite i gränderna och tittade ut över det vackar landskapet.

Det var lite dramatiskt under vistelsen, en av resenärerna som inte ingick i SEB gruppen fick ett getingstick, men allt gick bra som tur var.
När vi sett oss mätta på utsikten, så bar det iväg till byn Barolo där vi fick ströva runt ett tag och sedan äta lunch, vi var många som provade specialiteten för byn, Risotto la Barolo, en risotto med massor med rött vin i, kanske inte världens trevligaste färg på maten men ack så gott.
Senare på eftermiddagen så samlades vi för att gemensamt promenera den lilla backen upp till vingården Brezza där vi under ledning av den oerhört charmiga Amanda fick lära oss massor om gårdens vin.
Bl a att OM man måste fatta viktiga beslut, så skall man först ta ett glas Chardonnay.
Vatten skall man akta sig för det innehåller bara bakterier och orsakar rost. Är man törstig, så skall man istället dricka Dolcetto d’Alba , passar bra på morgonen, lunchen o till eftermiddagen (Ungerfär som Gammel Dansk) även under det hårda o varma arbetet på vingården.
Vi provade även några mer eleganta röda viner:
Freisa 2016
Barbera d’Alba Superiore 2013
Barolo Casellero 2011.

Kvällen avslutades med gemensam middag på hotellet.

Dag 3

Heldag i Turin

Den lokala guiden plockade vi upp på Piazza Vittorio Vento och fick massor med spännande information om Turin o byggnader.
Vi blev avsläppta utanför Turins Musikteater och fick en guidning i centra staden under drygt 2 timmar med besök vid den enda bevarade Romerska porten i Världen om jag inte missuppfattade, promenerade igenom Kungliga slottet och besökte en ”kamouflerad kyrka” som såg ut som ett vanligt hus på utsidan men var fantastiskt vacker inuti.

Efter guidningen så var det dags för gemensam lunch, men när vi kom fram till restaurangen så visade det sig att dom inte hade någon beställning, då blev det lite rörigt ett tag, men tillslut framkom det att vi var inbokade 17km utanför Turin och det var en restaurang med samma namn.
Men vi lät oss inte nedslås för det, utan vi spreds för vinden, men alla fick sig något att äta i a f.

Tyvärr blev en av resenärerna bestulen på sin plånbok på en uteservering, men vår guide hjälpte till med anmälan till Carabinieri när vi kom hem.

På hemvägen blev vi stoppade av Polisen som ville kolla chaufförens papper , som det visade sig att han inte hade med ,men med ett telefonsamtal så löste även detta sig, efter en halvtimma kom iväg igen.

Kvällen avslutades med gemensam middag även denna kväll. Några nattsuddare hjälpte till att möblera om i hotellets lilla bar så vi kunde sitta tillsammans alla vi som ville avrunda kvällen där.

Dag 4
Tidig start var det sagt så alla var klara för avfärd kl 8:30 för att åka till en vinproducent i Byn Mombaruzzo.
Vingården hette Cantina Tre Secoli och var ett vinkooperativ för ca 300 vinproducenter i varierande storlek.
Där hade man även så man kunde komma dit o fylla på sina medhavda flaskor i stora pumpar som nästan såg ut som en bensinpump.
Efter guidad tur, på, Italienska med tolkning av Helena ,vår guide, så var det dags för morgonens provning.
Vi provade först Mousserande en torr vit Tre Secoli Asti Docg o en rose, Cuvee Rossa
Därefter två söta, en Tre secoli Moacato D’Asti docg och Tre Secoli Brachetto D’Acqiu Docg.

Färden gick sedan tillbaka mot Bra med stopp i Asti för en snabb lunch. Det var lite kort om tid men alla fick lite i magen innan det vat dags att åter styra bussen upp till La Morra för en avslutande provning .

Vär framme i La Morra så kom vi in i vinhuset Rocce Costamangas eleganta representationsvåning med fantastisk utsikt över omgivningarna från altanen.
Här man producerat viner sedan 1841.
Medan halva gruppen njöt av utsikten så fick den andra halvan ta sig ner för en brant spiraltrappa till vinkällaren där man lagrade sina viner i tunnor o flaskor.

Vi satt i tre olika rum o provade .

Här Provade vi Langhe doc Nebbiolo, Barbera d’Alba Superiore samt en Barolo 2011.

Enligt oenologen så är en Barolo som bäst efter ca 10 men kan lagas längre om man vill o vågar.

Efter provningarna så vände vi hem till hotellet för kvällens begivenheter.
Det bjöds på drink före maten med lite småplock innan.
Till maten drack vi sedan bordsviner från Rocche Costamanga givetvis.
Langhe Arneis till den som ville ha vitt och Dolcetto d’Alba till den som föredrog rött.

Även denna kväll var det några som hjälpte till att möblera om baren så vi kunde runda av kvällen med önskad förtäring.
Det var många nöjda o glada som drog sig tillbaka till sina rum den kvällen för att summera resan.

En dag helt utan malörer ?

[huge_it_gallery id=”25″]

Dag 5
Hemresa
Bussen lämnade hotellet vid 13 tiden , då hade många hunnit med att promenera in till Bra från hotellet, en ca30 minuter promenad.
På vägen till flygplatsen så stannade vi på en vägkrog för lite mat o dricka för den som behövde.

Runt kl 16 släppte Andrea av oss och lät oss förstå att det var den bästa grupp han någonsin haft glädjen att köra runt??
Med mellanlandning i Frankfurt så kunde vi anlända till Göteborg strax efter kl 23 trötta med nöjda.

Medan vi stod och väntade på väskorna så dök frågan upp : Vart åker vi nästa gång?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.