Vinvärlden drar andan…

Så var det dags för den prestigefyllda vinprovningen med Mats Hedström vid rodret.
Denna gången hade han ställt Kalifornien mot Frankrike. En liten minirepris från den i vinvärlden berömda vinprovningen som går under namnet  ”Judgment of Paris” och som ägde rum 1976. Det var första gången som Kaliforniska viner ställdes mot de bästa från Frankrike. 11 av världens bästa vinnäsor, varav 9 stycken var franska, poängsatte vinerna utan att veta vad som fanns i glasen. Bästa röda vin blev ett från Kalifornien och bästa vita vin blev ett från… ja du har väl redan gissat. Vinvärlden blev sig aldrig riktigt lik efter det. Senior Clubs vinexpert, Jörgen Larsson, var på plats och rapporterade ”live” vad som skedde på Sjömanskyrkan fyrtio år senare.
Jörgen: ”Själv röstade jag på vin nr 3 som bästa och 4 som sämsta vilket visade sig vara det dyraste! Men som vanligt, förmodar jag, är det inte alltid att alla har samma smaklökar!”
Med andra ord följde Jörgen slaviskt resultatet från 1976. Vem visste att han var så påläst? Studerar man de olika vinernas alkoholhalt kan man dra slutsatsen att Jörgen föredrog det med högst alkoholhalt. Jaja, han förnekar sig aldrig.

Det var en gemytlig eftermiddag och Mats berättade också ingående om de olika druvorna, smaker, dofter och vilka länder som vi skulle besöka. Elisabeth Kahn tog hem första priset i det efterföljande vinlotteriet och hade oförskämdheten att välja den dyraste flaskan!

Viner:
Ravenswood Vintners Blend Zinfandel från Kalifornien, kostar 108 kr
Château Quinsac Bordeaux Supérieur från just Bordeaux i Frankrike, kostar 119 kr
Seghesio Sonoma Zinfandel, också Kalifornien, kostar 199 kr
Château Plince, Pomerol i Bordeaux, kostar 359 kr

[huge_it_gallery id=”13″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.