Ringhals kärnkraftverk

40 medlemmar åkte buss ner till Ringhals för att besöka kärnkraftverket innan två reaktorer stängs nästa år.
Vi fick ett fint mottagande av Sigvald Hallberg som först bjöd på fika och sedan fick vi gå genom en utställning om El i allmänhet och kärnkraft i synnerhet.
Sigvald höll sedan ett engagerat föredrag om elproduktion/förbrukning i Sverige idag och hur denna elström produceras.

Vi fick bl. a lära oss att kärnkraften idag står för ca 40% av Sveriges kraftproduktion (varav Ringhals ca 20%) och att det idag inte finns några färdiga alternativ för att ersätta de reaktorer som skall stängas inom kort. Då finns det risk att vi inte klarar en rejäl vinterkyla utan att importera elkraft, t ex från kolkraftverk i Polen.


Sverige har idag i princip ingen elproduktion som genererar koldioxidutsläpp, så det är klart man funderar på hur man skall lösa kraftfrågan när kärnkraften fasas ut och att det behöver finnas en god grundproduktion som inte är elementsberoende som vind o solenergi. Det vi får kvar när kärnkraften är borta blir vattenkraft som generera el dygnet runt. Motsvarar ca 40% av totalproduktionen.


Det kommer dessutom att finnas ett stort investeringsbehov av matarledningar, när STORA kraftproducenter som Kärnkraftverken, fasas ut och ersätts med mer småskalig vind o solelsproduktion som är mer geografiskt spridd.
Vi fick sedan möjlighet att ställa frågor om energi o el som på ett lysande sätt besvarades av Sigvald.
Därefter styrdes bussen ner till Varberg där vi åt lunch på Hotell Havanna.

Vid tangenterna
Jan-Eric Magnusson

En kommentar till “Ringhals kärnkraftverk”

  1. Det verkar helt vansinnigt att stänga Ringhals och inte göra de extra investeringar som behövs för att låta Ringhals fortsätta producera el under ytterligare ett antal år framåt. Finns det ingen namninsamling för att stoppa stängningen? Att ersätta kärnkraften med kolkraft från Polen verkar miljömässigt helt vansin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.