Slottsskogens observatorium

Totalt 30 personer vågade sig ut i marskvällen för att få en visning av stjärnhimlen.
Vi möttes utanför observatoriet i Slottskogen strax före kl 20 då vår guide för kvällen,  Erik, en fysikstudent på universitet, kom och öppnade för att släppa in oss.
Vi började med att gå ut på altanen där de två teleskopen stod uppställda.
Tyvärr hade en del moln kommit in under eftermiddagen så vi kunde bara se månen genom molnslöjorna, medan snön sakta föll på oss.
Men alla fick i alla fall en skymt av månen genon teleskopen o kunde se kratrarna lite tydligare än med blotta ögat. Dock kunde vi inte se någon kvarglömd flagga eller Hassbladskamera.
Efter månspaningen gick vi in i värmen och fick se en modell av stjärnhimlen som fanns uppställd i den stora salen där vi också fick information om solar med olika starkt ljus och en sols livscykel . Vi fick bl a lära oss att röda solar är minst varma o de som mer går mot blått ljus är de med med mest energi och sådeles varmast.
Vi fick även se en visning av ett program som vi alla kan ladda ner som heter:
STELLARIUM
Med det programmet visade Erik oss de olika stjärnbilderna och kunde zooma in på önskade stjärnor där man kunde få detaljerad information om t ex hur långt borta dom är . Man kunde även ändra datum så man kan se hur stjärnhimlen såg ut på önskad dag bakåt o framåt i tiden.
Månbilden är tagen med telefonen genom teleskopet.

/ Jan- Eric Magnusson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.